Hit enter after type your search item
Kau Insan Mulia

Sembang dan Jual Apa Saja

Home / Aku Sembang Lebih / Dunia Ibarat Lautan

Dunia Ibarat Lautan

/
/
/

Dunia ibarat lautan yang menjadi hamparan dan di atasnya bahtera belayar menuju destinasi. Lautan itu kadang-kala tenang di satu masa manakala pada waktu lainnya ganas bergelora dan mengancam manusia yang berada di dalam bahtera. Oleh yang demikian hebatnya kemungkinan, manusia memerlukan ilmu untuk mengatasi bermacam-macam rintangan semasa belayar merentasi lautan.

Survival di dalam bahtera yang belayar di atas laut adalah seumpama ranjau kehidupan kita di dunia ini. Suasana serba tidak menentu di lautan seumpama kehidupan ini yang kadangkala seperti tenang dan damai iaitu penuh dengan peristiwa yang kita harapkan dan di lain masa pula kadangkala bergelora iaitu penuh dengan kejadian yang tidak menepati citarasa dan harapan.

Berusaha bersungguh-sungguh sambil bersabar dan kemudian bertawakal atau berserah adalah prosedurnya yang hakiki. Jangan terus saja bertawakal dan redha padahal usaha tidak dicurahkan atau usaha dengan sambil lewa sahaja.

Teruskan lah kehidupan seumpama belayar di lautan dengan ilmu tersemat di dada dan berusahalah sehabismu untuk menempuh segala dugaan supaya selamat sampai ke destinasi iaitu akhirat.


Dunia Ibarat Lautan

Sila Like dan Share Page Kau Insan Mulia dan berkunjunglah ke website Kau Insan Mulia untuk baca artikel-artikel lain.

Sekiranya kau ada coretan, nukilan atau apa sahaja untuk dikongsikan supaya diterbitkan ke dalam website | blog ini, sila ke menu di atas untuk Hantar Artikel.

Sehingga di lain masa, ketahuilah bahawa sememangnya Kau Insan Mulia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :