Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Kau Insan Mulia

Sembang dan Jual Apa Saja

img
Home / Peranti dan Informasi / iPhone 7 Bersama Celcom First. Kau Berangan Tak?

iPhone 7 Bersama Celcom First. Kau Berangan Tak?

/
/
/

Update 2018 : Celcom EasyPhone 2018 Rent | Own : Bayaran Ansuran Bulanan iPhone dan Android

Update: Klik untuk artikel program Celcom NewPhone™ iPhone

Update: Oct 2017 –  iPhone 8 | 8 Plus Bersama Celcom First

Update: Oct 2017 – Klik untuk artikel program Celcom EasyPhone™ untuk iPhone 8 | iPhone 7 | iPhone 6

Berangan nak guna iPhone 7?

Aku memang berangan dengan iPhone 7 ni sebab ianya branded dan user interface yang cantik dan kemas, at least pada pandngan mata aku la. Apabila bajet tak mengizinkan, pasrah sajalah dengan yang ada sekarang ni lagipun masih nampak elok dan tip top, tiada calar dan kekal berfungsi dengan sempurna.

Kat bawah ni aku huraikan serba sedikit pasal iPhone 7 yang dijual oleh Celcom. Table tu semua aku cuba buat yang terbaik untuk kau faham, berdasarkan apa yang aku faham.

Celcom menyediakan 2 dua cara untuk kau dapat iPhone 7 ni. Apa tunggu lagi? Sekiranya bajet mengizinkan, antara pilihan yang kau ada adalah dengan membeli smartphone ni melalui Celcom dengan harga diskaun tetapi bersama kontrak 24 bulan. Bila ada masa, aku cuba bagikan alternatif lain bersama U Mobile, Maxis dan Digi.

Apa pelannya?

  • Pelan Tanpa Pelan – kau akan bebas memilih pelan Celcom First yang bersesuaian dan tanpa terikat dengan apa-apa kontrak dengan Celcom tetapi harganya adalah harga tanpa diskaun. Pelan ni amat bagus sekiranya kau tak mahu terikat dengan kontrak dan lebih mudah untuk kau berhijrah ke mana-mana rangkaian telekomunikasi, bila-bila masa dan di mana saja.
  • Pelan Celcom First – kau pilih samada First Gold Plus atau Platinum dan nikmati harga telefon yang rendah setelah ditolak subsidi. Bayar secara tunai atau dengan kad kredit dan pasrahlah dengan kontrak selama 24 bulan. Pelan ini amat bagus sekiranya kau adalah pelanggan seumur hidup Celcom, dulu kini dan selamanya sebab harga telefon yang kau beli tu adalah teramat rendah berbanding harga jualan yang dicadangkan (RRP – recommended retail price).

iPhone Plan Celcom
Ciri-Ciri Pelan Celcom First

Harga iPhone 7 | 7 Plus – Pelan Celcom First

Kau tahu tak di antara keempat-empat syarikat telekomunikasi di Malaysia ni yang menawarkan iPhone 7, inilah pelan yang tidak memeningkan kepala. Kau hanya perlu pilih pelan Tanpa Pelan atau pelan Gold Plus atau Pelan Platinum. Lepas tu kau pilih nak iPhone 7 atau iPhone 7 Plus. Kemudian pilih memori 32GB atau 128GB atau 256GB. Bayar secara tunai atau dengan kad kredit. Itu saja, mudah betul.

Harga Peranti iPhone Celcom First

Kau faham tak rasanya?

Guna ruang komen kat bawah ni untuk soalan lanjut sekiranya kau tak faham. Aku akan tolong jelaskan sampai kau faham, itupun kalau aku faham apa yang kau tak faham tu.


iPhone 7 Bersama Celcom First. Kau Berangan Tak?

Kongsi juga apa cerita kau pasal pelan-pelan telefon apa saja pun daripada semua syarikat telekomunikasi di negara ini. Mahal cerita tu, mungkin pengalaman membina atau tak mustahil ada juga yang rasa dah terkena. Cuba cerita sikit!

Jangan lupa juga untuk follow blog ni di Twitter dan Facebook untuk sembang terkini.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

51 Comments

  1. Hi, sekiranya kita nak pilih celcom gold plus untuk iphone 7/7plus 32gb secara installment.. masa register nk sign up kt celcom berapa kena bayar? I mean total untuk dapat kan iphone tu dan boleh bawak balik rumah terus? <rm98 atau ada downpayment deposit? Tq

  2. Hi, sekiranya kita nak pilih celcom gold plus untuk iphone 7/7plus 32gb secara installment.. masa register nk sign up kt celcom berapa kena bayar? I mean total untuk dapat kan iphone tu dan boleh bawak balik rumah terus? <rm98 atau ada downpayment deposit?or sy kena bayar rm3,258 then baru boleh bawak balik hp n bulan2 bayar rm98..?? Tq

  3. celcom ade promo utk ip7 utk dptkan installment tanpa kad kredit. cth utk ip7 32gb..monthly device fee rm115 + celcom plan gold rm80 + protection fee rm40. so bayaran bulanan sebanyak rm235. Mase register utk new subscriber celcom kene byr depo rm115x3mths+rm40…

  4. Hi. Kalau mcm saya student dan tak keja lg, admin ada suggestion telco mana yg sesuai dan tak perlu gunakan credit card? Kalau setakat nk bayar internet @ postpaid monthly tu saya prefer auto debit…

  5. Kalau nak tuka iphone tapi tak abes lg contract 24 months (sb beli plan first gold feb 2016..fon beli kat machine)..possible ke?
    Lepas tu saya ada dpt msg dr celcom ckp get iphone with zero upfront payment..means byr harga fon je la ek

    • Contact 24 bulan tu dengan siapa? Celcom, machine atau Aeon?
      Zero upfront payment tu kena confirm dengan celcom samada untuk pakej biasa Celcom First atau bersama Celcom EasyPhone atau Celcom NewPhone. Telefon Customer Service 1111 drpd line Celcom untuk kepastian.

  6. celcom easy phone kita terikat contrak 24 bulan dgn celcom. masa registration kena bayar 3 bulan harga phone + plan rm98. total kena bayar rm450 masa registration. (utk iphone 7 32gb celcom easy phone) haha dah tnya dorg smlm

    • beberapa minggu lepas ada call celcom cust. service, mamat tu bagitahu tak perlu kredit kad. katanya debit kad dan akaun bank sahaja. umur 18 tahun ke atas, student pun boleh, tambahnya lagi.
      So untuk kepastian, saya dah email Celcom Service Center, skrang tunggu jawapan. Saya akan update kat thread comment ini dan masukkan screenshot email dalam blog/post ini.

  7. berbaloi tak kalau nak amik plan mcm ni??ada kwn yg amik tp sy takot xmmpu komitmen bulanan tu tkot tggi..but ada yg ckp okay…tp kalau xamik mmg lmbat la nk boleh pakai

    • Kalau tak confident jgn redah. Ada benda lain yang mesti redah walaupun tak confidence, macam kahwin dan beranak tak boleh tunggu confidence. Ukur baju badan sendiri. Dulukan yang utama. Tak luakpun kalau tak pakai iPhone. Tp kalau nak juga cari je 2nd hand. iPhone 6 masih awesome lagi walaupun dah bertahun modelnya (saya guna iPhone 6). Nak beli rasanya macam sayang nak hanguskan duit, tapi kalau dah jahanam yg ni terpaksa jugalah cari iPhone lain (baru / second).

  8. Kalau nak beli iphone ni, just pegi celcom center la . Then bayar monthly installment ikut plan kita pilih utk 3 bulan masa daftar. Nanti terus dapat phone la ? Masa langgan plan ni kira contract 24 bulan tu kita tak boleh tukar plan la ?

    • Surat mahkamah akan sampai. Itu pengalaman saya masa MNP daripada maxis ke UMobile beberapa tahun lepas sebab ada baki RM60 bil terakhir tak bayar.
      So, kes lari daripada kontrak lebih teruk lagi lah. Surat mahkamah sampai, nama akan blacklist, semua loan tak boleh buat dan baki yang tertunggak akan berganda-ganda.
      iPhone 6 dijual oleh Apple Malaysia di Lazada RM1600 http://ho.lazada.com.my/SHYqw1

    • Yang 3 bulan tu pelan EasyPhone. Tiap2 bulan bil sampai macam biasa. 3 bulan pendahuluan tu adalah 3 bulan x duit ansuran telefon (tak termasuk bil). Jadi kalau ansuran bulanan telefon tu RM 100 sebulan maksudnya kena bayar 300 sebagai pendahuluan. Jadi pada 3 bulan pertama tak perlu bayar ansuran telefon tetapi bil pelan Celcom First kena bayar macam biasa.

  9. Salam encik
    saya berminat dgn tawaran celcom Yg terbaru Mac 2018 ni. Dan saya bukan pengguna celcom. Langkah Yg saya perlu buat adalah menukar kepada postpaid celcom lah kan.
    Katakan saya ambil plan Yg basic iaitu iPhone 6 32gb..
    Bayaran Yg perlu saya jelaskan berapa ya?
    Utk upfront payment tu.
    Jumlah 3xBil bulanan dan juga jumlah hrga iPhone tu ke?
    Sy curious ttg bayaran awal tu.. harap dpt bantu. Terima kasih

  10. boleh tahu apa beza waranty and device protection ? kalau lah subscribed without device protection memang pape terjadi memang xleh claim lah?

  11. Salam , I nak Tanya . Kalau I nak apply iPhone X 256gb tuh kan , permulaan I kene bayar berapa eh ? Tapi I guna prepaid jea . Kalau guna prepaid boleh tak apply eh ? And nak tahu jugak first2 tu nak kene bayar berapa .

    • wassalam. (benar pada 29/06/2018)
      1. wajib melanggan pelan postpaid, pelan prepaid tak dibenarkan.
      2. wajib langgan samada Celcom First Gold Plus (RM 98 sebulan) atau Gold Supreme, Platinum, Platinum Plus.
      3. berkenaan Celcom EasyPhone (bayaran ansuran telefon), sila ke sini https://kauinsanmulia.com/2017/10/19/beli-iphone-8-iphone-7-iphone-6-bersama-celcom-easyphone/
      4. iPhone X 256GB dengan Pelan Gold Plus :

      a. EasyPhone Own RM 192 (ansuran telefon) + RM 98 (pelan Celcom) = RM 290
      b. EasyPhone Rent RM 148 (ansuran telefon) + RM 98 (pelan Celcom) = RM 246

      5. EasyPhone Own – telefon adalah milik anda setelah tamat kontrak 24 bulan.
      6. EasyPhone Rent – telefon mesti dipulangkan setelah tamat kontrak 24 bulan.
      7. Bayaran permulaan adalah nilai ansuran telefon x 3 bulan = RM 192 x 3 (bagi EasyPhone Own) atau 148 x 3 (bagi EasyPhone Rent).

      Nota: senarai penuh telefon dan nilai ansuran, sila ke https://www.celcom.com.my/support/faq/personal#personal-devices-easyphone-ios

  12. Salam,sye nk tanye, Skrg sye pakai postpaid umobile . Kalau sye berminat dgn tawaran yg iphone 7plus . apa yang perlu sye lakukan ? Perlu ke syarat untuk guna postpaid celcom selama 3bulan dahulu sebelum mohon untuk tawaran iphone7plus ? Dan berape bayaran untuk deposit ?

    • Wassalam. Maksudnya anda akan MNP daripada UMobile ke Celcom.

      Lihat artikel EasyPhone 2018 https://kauinsanmulia.com/2018/07/03/celcom-easyphone-rent-own-2018-sewa-atau-miliki-telefon-android-dan-iphone/

      Cuma dibahagian jadual Syarat-Syarat ada sedikit perubahan (saya akan update hari ini).

      BAYARAN PENDAHULUAN – Bab ini yang selalu berubah-ubah. Setakat hari ini 23/7/2018:-
      1. MNP ke Celcom: Bayaran Pendahuluan sekarang kena 6 bulan x Ansuran Bulanan EasyPhone.
      2. Pengguna Celcom 3 hingga 12 bulan: 3 bulan x Ansuran Bulanan EasyPhone.
      3. Pengguna Celcom lebih 12 bulan: tidak perlu kecuali ada ‘call bar’ dalam 3 bulan terkini.

      Model telefon – lihat jadual di dalam artikel tersebut. Model iPhone 7 tiada ditawarkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar