Hit enter after type your search item
Kau Insan Mulia

Sembang dan Jual Apa Saja

Home / Kembara Sakan / Seaman – Part 1

Seaman – Part 1

/
/
/

Khabar baik semua.

Suatu ketika dulu, setelah lulus SPM dengan keputusan beberapa subjek agak okay, aku menghadiri temuduga peringkat 1 daripada beberapa peringkat temuduga (tak silap aku 4 peringkat semuanya) untuk menjadi juruterbang. Sila bersama aku dengan artikel Seaman – Part 1 ini.

Seaman - Part 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cita-Cita

Ya,  cita-cita aku sejak kecil untuk menjadi juruterbang, yang ku fikirkan satu kerjaya glamour, bergaji besar dan yang paling penting adalah kerjaya itu yang boleh membawa aku kembara keliling dunia sambil bekerja. Kalau difikirkan balik, rasanya aku memilih untuk pergi temuduga tu adalah kerana minat aku untuk melancong, bermusafir melihat alam. Bertempat di Bangunan MAS Kelana Jaya, aku menduduki 1 kertas ujian Bahasa Inggeris – 100 perkataan synonym dalam masa 5 minit dan 1 kertas ujian IQ dalam masa 10 minit. Keputusannya, aku gagal!

Kembara atau melancong atau travel adalah minat yang berputik sejak kecil hinggalah sekarang.

Logo Asal Akademi Laut Malaysia
Logo Asal Akademi Laut Malaysia

Hampa dengan ketidakmampuan diri untuk menjadikan cita-cita sebagai realiti, aku menghadiri temuduga di bangunan MISC Jalan Conlay untuk menjadi pelaut atau seaman. Sembang pasal seaman, akan aku mulakan daripada saat penyertaan aku ke dalam Akademi Laut Malaysia (ALAM) sebagai Deck Cadet Officer, sponsored by Malaysia International Shipping Corporation, dengan kontrak selama 10 tahun. MV Bunga Kenari, MV Bunga Tanjung dan 2 kapal lain adalah saksi perkhidmatan aku dengan MISC sebagai Pegawai Kadet Dek.

Kisah ni sudah lama berlalu, zaman tu manusia sejagat bergantung kepada public phone dan tidak pernah mendengar istilah smartphone, camera phone, sosial media dan sebagainya. Sebab itulah tiada rekod bergambar yang dapat aku sertakan. Apa maksudnya? Maksudnya kisah ini adalah berkemungkinan sembang kosong semata-mata. Kau boleh percaya?

Anyway, Part 2  nanti akan mula menyingkap sejarah kehidupan aku selama 1 tahun di Akademi Laut Malaysia (ALAM) atau Maritime Academy Malaysia (MAM) di Tanjung Dahan, Kuala Sungai Baru, Melaka.


Seaman – Part 1

Sekiranya kau juga nak sembangkan sesuatu, hantar sahaja coretan kau ke pautan Hantar Artikel. Sila kongsi maklumat ini kerana mungkin akan bermanfaat kepada orang lain juga. Follow aku di FacebookTwitterInstagram dan Youtube.

Sehingga di lain masa, ketahuilah bahawa Kau Insan Mulia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :